Studiegroepen

Sinds 2010 kent Probus Enschede-Lonneker het phenomeen studiegroepen. Deze studiegroepen kunnen appelleren aan bij leden bestaande behoeftes zich  in bepaalde onderwerpen/problemen te verdiepen  bv onderwerpen van maatschappelijke of filosofische aard.  En dit in (een stimulerende) interactie met andere geïnteresseerden  om gegevens en denkbeelden uit te wisselen en te toetsen met het uiteindelijke doel een dieper inzicht in de aard van de problemen/onderwerpen  en in mogelijke oplossingen te krijgen. Zulke studiegroepen passen goed bij de doelstellingen van Probus: enerzijds het verruimen van interesse, kennis en inzichten en anderzijds het vergroten van saamhorigheid en vriendschap. Dit laatste doordat men elkaar in de bijbehorende discussies beter leert kennen en (hopelijk nog) meer leert waarderen. Elke studiegroep activiteit zou kunnen uitmonden in een of meerder presentaties aan de gehele Probus groep.

Toelichting

In de praktijk is gebleken dat voor goed functioneren van zo een studiegroep aan een aantal voorwaarden voldaan moet zijn:

–   Elke deelnemer zal geïnteresseerd zijn in meningen en opvattingen van de andere deelnemers en hen de ruimte bieden deze ook naar voren te brengen.

–   Deelnemen aan een studiegroep kost tijd: informatie (uit bv boeken) moet gelezen en overdacht worden, een goede bijeenkomst ( in de praktijk vaak maandelijks) vraagt een goede inhoudelijke voorbereiding van alle deelnemers.

–   In een eerste bijeenkomst zal moeten worden nagegaan of de deelnemers eenzelfde idee hebben van de inhoud en werkwijze van de studiegroep

–   Omdat de deelnemers in het algemeen wel veel interesse in, maar slechts een beperkte kennis van het onderwerp hebben, zal actief literatuur verzameld en  bestudeerd moeten worden om later zinvolle discussies mogelijk te maken.

–   Het onderwerp zal bij voorkeur vele aspecten vertonen en het uitzicht bieden op interessante discussies b.v. doordat al bekend is dat over essentialia in  het onderwerp geheel verschillende opvattingen kunnen bestaan.    

Denkt u aan een bepaald onderwerp, Google dan even om na te gaan of er ( liefst veelzijdige) literatuur over dit onderwerp bestaat.

Paul Lambeck
coordinator/trekker